Dolar 32,4993
Euro 34,8567
Altın 2.441,37
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Hafif Yağmurlu
Adana
30°C
Hafif Yağmurlu
Sal 27°C
Çar 25°C
Per 24°C
Cum 23°C

Muğla’da Zerdeçal ve Zencefil üretimine büyük ilgi

MUĞLA TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN TAB PROJELERİ (TIBBİ AROMATİK BİTKİLER) ÇERÇEVESİNDE ‘ZERDAÇAL VE ZENCEFİL ÜRETİMİNİ GELİŞTİRİLMESİ’ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR.

2 Nisan 2024 10:05
51
A+
A-

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından TAB Projeleri (Tıbbi Aromatik Bitkiler) çerçevesinde ‘Zerdaçal ve Zencefil Üretimini Geliştirilmesi’ çalışmaları devam ediyor. Her yıl üreticilere yüzde 75 hibeli Zerdeçal ve Zencefil yumrusu dağıtımı yapılıyor.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen ‘Zerdeçal ve Zencefil Üretiminin Arttırılması Projeleri’ çerçevesinde yüzde 75 hibeli 2020 yılında 140 kg, 2021 yılında 135 kg, 2022 yılında 495 kg, 2023 yılında 300 kg ve 2024 yılında ise 500 kg zerdeçal ve zencefil yumrusu dağıtımı yapıldı.

Muğla’da 2023 yılı itibariyle yaklaşık olarak yılda 20 ton zerdeçal ve 5 ton zencefil üretiliyor. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, sürdürülen projeler ile artan üretim miktarının özel sektörün önünü açtığını ve Zerdeçal ithalatına gerek kalmaksızın tüm Türkiye’ye yetecek düzeyde üretim gerçekleştiğini açıkladı.

Zerdeçal ve Zencefil yetiştiriciliğinde bilimsel metotlar esas alınarak doku kültürü ile üretime başlanacak olup, yüksek verim getiren bu yöntemle üretim çalışmalarımız ivmelenerek devam etmektedir.

Zerdeçal faydaları

Zerdeçal ürünü, güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Eklem ağrılarını azaltmaya yardım eder. Bağışıklığı güçlendirir, akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırabilir. Kanserli hücrelerin yayılmasını önleme için yardımcıdır, karaciğer fonksiyonlarını iyileştirip toksinlerden arındırır, kalp sağlığını destekler ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

Zencefil faydaları

Sindirim sürecini hızlandırır, bağışıklığı artırır, mide bulantısına iyi gelir, zencefilin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Vücudun enfeksiyonla mücadele etmesine yardım eder, kolesterolü kontrol altına almayı kolaylaştırır, anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuna iyi gelir. Kalp hastalıkları riskini azaltır mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığı önler, bağırsak hareketlerini iyileştirip, ishal ve kabızlığı geçirebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.