Mavinin derinliklerini keşfetmek istermisiniz
Selammmmm ;
Nasılsınız ? Umarım hepiniz iyisinizdir. Beni sorarsanız bende gayet iyiyim ufak tefek sağlık problemleri yaşadım. Bu yüzden geçen ay sizlere yazamadım. Geçtiğimiz yazıda sualtı dünyası ile ilk tanışmamızı yapmıştık. Ufacık hatırlayalım mı neler yaptığımızı ?
Önce uzun zamandır merak ettiğimiz sualtı dünyasını kesin görmeye karar verdik ve bize en uygun dalış merkezi ile iletişimimizi sağladık. Randevumuzu ya da biletimizi aldık ve dalış merkezine gittik. Eğitmenlerle ve ekipmanlarla tanıştık. Suyun altında bize kimin eşlik edeceğini ve hangi ekipmanların ne işe yaradığını, nelere dikkat edeceğimizi öğrendik. Dalışımızı gerçekleştirdik.
Dalışımız olağanüstü geçti. Ağırlıksızlık hissi bu güne kadar tecrübe etmediğimiz bir histi. Suyun içinde adeta süzülüyorduk. Suyun içinde nefes alabilmek sualtını daha çok seyredebilmek muhteşemdi. Ek olarak sualtındaki hayatın sakinliği kendine has yavaşlı bizi gördüklerimizle büyülerken ekstra sakinleştirdi.
Evet evet ilk 3-5 dakika heyecanlı belki bi parça panikliydi ama sonrasında geçti. Bunun nedeni daha önce suyun altında hiç nefes almamış olmamız ve yüzeyde nefes alıp suyun içinde nefesimizi tutabildiğimiz kadar kalmamızdı. Beynimiz otomatik olarak SUDAN ÇIK! komutu verse de 2 dakika içinde suyun içinde nefes almaya adaptasyonunu sağladı ve sualtı maceramızı keyifle gerçekletirdik.
Sanki bi ara kulağınız ağrıdı gibi oldu bunu eğitmeninize söylediniz , pardon işaretlerle anlattınız ☺ Eğitmeniniz kulak eşitleme yapmanız gerektiğini hatırlattı. Brifing de anlatmışlardı ama anın heyecanıyla yapmayı unutmuşuz. Nasıl yapıyorduk ; ağzımızdan aldığımız nefesi maskemizin burun kısmını parmaklarımızla sıkıp burnumuzdan nefes veriyorduk böylece hava östaki borusundan orta kulağa ulaşıp kulak zarımızı dışarı doğru ittiriyor ve kulak eşitlemesini sağlamış oluyordu. Bu işlemi kulağımızda dolgunluk hissettikçe tekrar ederek dalışımızı gerçekleştirdik.
Deneme dalışı harikaydı çok sevdik ve dalış hayatımızda devamlı olarak olsun istiyoruz.Bu konuda eğitim alıp profesyonelleşmek istiyoruz .Bu durumda ne yapacağız?Süreç şöyle işliyor. TSSF/CMAS eğitimlerinde eğitim dizgesi 1 Yıldız Dalıcı , 2 Yıldız Dalıcı , 3 Yıldız Dalıcı şeklinde ilerliyor. Her bir yıldız yükselişinizin size daha fazla bilgilenme, deneyim ve hareket kabiliyeti sağlıyor.
1 Yıldız Dalıcı kursuna katılmak için 14 yaşını doldurmuş ve yüzme biliyor olmak gerekli. 18 yaşından küçükler için velisinin onayını istiyoruz. Deneme dalışı yapmadan önce doldurmuş olduğumuz sağlık beyan formundaki hastalıklara sahip olmamamız burada da dikkat ettiğimiz hususlardan. Eğer herhangi bir engelimiz yoksa eğitimlerimize başlayabiliyoruz.
1 yıldız dalıcı kursunda 12 adet teorik konuyu birlikte işliyoruz. Bu konular da ekipmanlarla ilgili daha fazla bilgiye sahip oluyorsunuz. Ekipmanları kendiniz kurabilir, kuşanabilir, kullanabilir, sökebilir ve temizliğini yapabilir olmanızı sağlayacak bilgileri öğreniyorsunuz. Bu teorik eğitimlerden sonra öğrendiklerimizi uygulayabilir olmak için su çalışmalarımızı yapıyoruz. Toplam 5 adet de dalışımızı pratik uygulamalarımızla birlikte yapıyoruz.
Kursun sonunda sizler 1 Yıldız Dalıcı olarak 18 METREye kadar dalış yapabilen kendi ekipmanını kendi kurup kendi kullanabilen , sualtında sephiyesini sağlayabilen ,sualtında uyulması gereken kurallara hakim ve bu kurallara uyarak dalışlarını gerçekleştiren, sudan çıktığında ekipmanını söküp temizliğini yapabilen birer dalıcı oluyorsunuz.
Hocam çok güzel… Evet … Aldığınız bu belgeyle Türkiye’nin ve Dünyanın her yerinde 18 metreye kadar dalış yapabilme hakkına sahip oluyorsunuz. Heyecanlandınız değil mi? Bu güne kadar televizyonlarda izlediğiniz sualtı belgesellerini artık bizzat yaşayabilirsiniz. Burada kişilerin hissiyatları ikiye ayrılıyor.
İlk grup WAAAAAAAAWWW HADİ DALALIM grubu ☺ Heyecanını saklayamayan deneme dalışında büyülenmiş, kurs katılım koşullarına uygun, öğrenmeye hevesli dalıcı adayları.
İkinci gurup HOCAM BEN İSTİYORUM AMA YAPABİLİR MİYİM BİLMİYORUM? KORKUYORUM! YA VURGUN FALAN YERSEK? YA BAŞIMIZA BİŞİ GELİRSE? YA KÖPEK BALIĞI İLE KARŞILAŞIRSAK ??? Grubu ☺ ☺☺
İki gruba da şahsen bayılıyorum. İyi ki varsınız heveslerinizle hevesleniyor endişelerinizle her daim daha dikkatli daha güvenli dalışlar yapmak için çabalıyoruz.Tekrar etmek isteğim bir kısım var. Bizler tüplü dalıştan yani donanımlı dalıştan yani scuba diving yapıyoruz. Bizler kullandığımız ekipmanlar sayesinde sualtında nefes alıp verebilen ve serbestçe dolaşabilen rekreasyonel (eğlence ve keyif amaçlı yapılan dalış) dalış yapmaktayız. Ve bu dalışları Türkiye Sualtı Sporları Federasyonun kontrolünde Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonunun (CMAS) belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde gerçekleştiriyoruz.
Donanımlı Dalış ekstrem sporlar içerisinde değerlendirilse de kurallara uyulduğu sürece gayet güvenli bir aktivitedir. Her dalıcı brovesinin izin verdiği derinliğe kadar dalış yapabilir ve her dalıcı mevcut kurallara uymakla yükümlüdür. Derin dalış eğitimlerimiz için 42 METRE ye dalış gerçekleştirsek de sportif dalış sınırı 30 METREdir. Yani en çok kaça dalıyosunuz sorunuzun yanıtı kurallara uyulmak kaydıyla her zaman aynıdır.
Dalış derinliklerimiz kademeli olarak derinleşir ve inişlerimizde bedenimizin basınca uyum sağlayabilmesi için belirli zaman kurallarına uyarız. Dip gezimizi tamamladıktan sonra yine vücudumuzun basınç değişiminden etkilenmemesi için belli zaman kurallarına uyarak kademeli olarak derinliğimizi azaltırız. Sualtında indiğimiz derinliğe ve o derinlikte geçirdiğimiz zamana göre yüzeye çıkarken gereken derinliklerde hesaplanmış beklemeleri yaparız. Ve dalışlarımızı güvenli bir şekilde tamamlamış oluruz.
Hayatımızın her alanında olduğu gibi kurallara uyduğumuz sürece tehlikeleri en aza indirgemiş oluyoruz. Gelelim köpekbalığına ☺ Tabi ki karasularımızda yaşayan köpekbalıkları var ama bilindiği üzere genel olarak derin sularda yaşan canlılar olduğundan, karasularımızda da sığ sularda denk gelme olasılığımız oldukça düşük. Bu yüzden endişelenmenize gerek yok.
Bana vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Birde sorularınız olursa diye mail adresimi paylaşmak isterim gulcincomert09@gmail.com
TSSF/CMAS Bir Yıldız Dalış Eğitmeni
SSI Open Water Scuba Diving İnstructor
Gülçin Cömert
Mart 2024