Dolar 44,8500
Euro 52,8997
Altın 6.949,47
BİST 14.484,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
18°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 17°C
Per 16°C

Muğla ile Macaristan arasında iş birliği gündemi

MACARİSTAN’IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ VİKTOR MTİS, KIYI EGE BELEDİYELER BİRLİĞİ VE MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET ARAS’I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ.

2 Nisan 2026 09:55
301
A+
A-

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mtis, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Muğla ile Macaristan arasındaki iş birliği imkanları, turizm başta olmak üzere çeşitli alanlarda geliştirilebilecek ortak çalışmalar ele alındı.

Başkan Ahmet Aras, Muğla’nın turizm, tarım, gastronomi ve kültürel zenginliklerine dikkat çekerek ilin dört mevsime yayılan turizm potansiyelini vurguladı. Ayrıca kültürel mirasın korunmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Görüşmede, Muğla’nın Macaristan’da daha etkin tanıtılması ve Macar turist sayısının artırılması yönünde yapılabilecek çalışmalar görüşüldü. Büyükelçi Mtis ise Türkiye’nin Macar turistler için önemli destinasyonlardan biri olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin geliştirilmesinin önemine değindi.

Toplantıda ayrıca çevre, atık su yönetimi ve kültür alanlarında Avrupa Birliği projeleri kapsamında geliştirilebilecek ortaklık imkânları gündeme geldi. Milas’taki Macar evlerinin restorasyonuna yönelik iş birliği konusu da gündeme geldi.

Macar Evleri gündemdeydi

İki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlar çerçevesinde Milas’ta bulunan Macar evleri de görüşmede ele alındı. Söz konusu yapıların iki ülke ilişkilerinin somut göstergeleri olduğu ifade edilirken, bu yapıların restorasyonuna yönelik iş birliği imkânları değerlendirildi. Ziyaret, karşılıklı iyi niyet temennileriyle sona erdi.

Başkan Aras: “Uluslararası iş birliklerini önemsiyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Muğla’mız sahip olduğu doğal, kültürel ve ekonomik değerlerle uluslararası iş birliklerine açık güçlü bir kenttir. Macaristan ile özellikle turizm, kültür ve çevre alanlarında geliştirilecek ortak çalışmaların hem kentimize hem de iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu tür temasları artırarak Muğla’yı dünya ölçeğinde daha görünür kılmaya devam edeceğiz” dedi.

Akdeniz’in iklim direnci için uluslararası buluşma

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 2-3 Nisan 2026 tarihlerinde Fas’ın Tanca kentinde düzenlenen ve Akdeniz’in iklim afetlerine karşı direncini artırmayı amaçlayan uluslararası çalıştaya video mesaj gönderdi. Akdeniz’in küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı ısınan bir ‘iklim sıcak noktası’ haline gelmesi ve son yıllarda artan sel, aşırı yağış ve yangın gibi afetlerin etkileri doğrultusunda düzenlenen çalıştayda; şehirlerarası iş birliği, çok katmanlı yönetişim ve sürdürülebilir toparlanma mekanizmaları ele alındı.

COP31 ve UCLG Dünya Kongresi öncesinde önemli bir hazırlık platformu niteliği taşıyan etkinlikte, iyi uygulama örneklerinin paylaşılması, finansman araçlarının değerlendirilmesi ve Akdeniz genelinde uygulanabilecek ortak bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda Muğla’nın iklim nötr hedefi, çevre yatırımları ve bölgesel iş birliklerine yönelik çalışmaları da çözümün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.