Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 24°C
Parçalı Bulutlu
Adana
24°C
Parçalı Bulutlu
Pts 24°C
Sal 26°C
Çar 28°C
Per 30°C

Gıda israfının önüne geçilemiyor

İNSANOĞLUNUN EN ÖNEMLİ GELECEK KAYGILARININ BAŞINDA GIDA VE TEMİZ ÇEVRE GELMESİNE RAĞMEN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE YÜRÜTÜLEN PEK ÇOK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE RAĞMEN GIDA İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR.

31 Mayıs 2023 13:16
190
A+
A-

İnsanoğlunun en önemli gelecek kaygılarının başında gıda ve temiz çevre gelmesine rağmen dünyada ve Türkiye’de yürütülen pek çok sosyal sorumluluk projelerine rağmen gıda israfının önüne geçilemiyor. Yapılan araştırmalara göre, dünyanın çeşitli bölgelerinde kıtlıkla mücadele edilirken dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Gıda israfının başında da insanoğlunun en temel besin kaynağı ekmek ilk sırada yerini alıyor.

İnsanoğlunun ve özellikle Türklerin en temel besin kaynağı olan ekmek, bilinçsiz tüketim ve yanlış alışkanlıklar nedeniyle hak ettiği saygıyı görmüyor. Tüm toplumlarda ve kutsal kabul edilen ekmeğin önemli bir kısmının çöpe gittiği belirtildi.

1950’li yıllara kadar kıtlıkla mücadele veren Türkiye’de son yıllarda önemli bir gıda israfının yaşandığı belirlenirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de, her yıl bir buçuk milyarın üzerinde ekmek çöpe gidiyor. Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanırken geri kalan yüzde 58’lik kısmın ise toplu tüketim yapılan alanlar, otel ve restoranlarda meydana geldiği belirtildi.

Her yıl dünyada 931 milyon ton, Türkiye’de 18,1 milyon ton gıda israf olurken Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklandığı belirtildi.

Dünyada pek çok ülkenin temel sorunlarının başında gıda yetersizliği gelirken, gıda israfının maddi kaybının yanında manevi olarak da büyük sorumluluk olduğu belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.